• Gelelijn
  • Wittelijn

Over ons

In 2001 richtte Jeroen den Herder samen met zakelijk leider Wim Laurensse in Zutphen het Cellofestival op, dat sindsdien tweejaarlijks plaatsvindt en inmiddels is uitgegroeid tot een vermaard festival dat internationaal bekend staat om zijn artistieke integriteit en gastmusici van topniveau. Het is mede dankzij de continuïteit van het Cellofestival, dat in 2013 met zakelijk leider Harm Wesselink is verdergegaan, dat de stad Zutphen een ongekend enthousiasme voor de muziek en in het bijzonder de cello heeft. Het is niet anders te zeggen: Zutphen is een cello stad.

Op deze grond is de Cello Academie ontstaan, een plaats waar studenten zich kunnen terugtrekken om intensief te studeren en lessen te volgen om samen met de docent hun gestelde doelen te verwezenlijken.

Visie
In het muziekleven van vandaag worden hoge eisen gesteld, met name aan het speelniveau. Er zijn echter vele wegen die naar een hoog niveau leiden. De Cello Academie Zutphen staat voor de visie dat primair de ontwikkeling van de mens als musicus centraal staat, artistiek en vaktechnisch.

In de ontwikkeling tot volwaardig musicus zijn er een aantal elementen die gezamenlijk ontwikkeld moeten worden:
  • artistieke (muzikale) inbeelding / uitbeelding
  • concentratie en doorzettingsvermogen
  • liefde voor het ambacht, de techniek
  • bewegingskunst en ademhaling
Al deze vaardigheden moeten op een evenwichtige manier ontwikkeld worden waarbij de Cello Academie zich ten doel stelt de juiste leeromgeving te creëren. Er wordt onder leiding van de docent goed gekeken naar een juiste programma opbouw, de geconcentreerde uitwerking van een technisch aspect, voldoende studierust aangevuld met groepslessen en concerten.

Concentratie ontstaat vanuit een juiste studiehouding en bewustzijn ten aanzien van afleidende factoren zoals social media, maar ook een positief kritische houding naar de manier van studeren, en vooral de kennis daarvan.
Omdat hier scherp naar wordt gekeken kunnen we stellen dat de Cello Academie primair een "studie" academie is.

Over Jeroen Den Herder
Geboren in Zutphen en op zijn vijfde begonnen met de cello, vervolgde Jeroen den Herder zijn muzikale loopbaan via de conservatoria van Zwolle en Amsterdam om in Londen af te studeren. Naast een bloeiende nationale en internationale concertpraktijk werd het doceren voor hem steeds belangrijker. Aanvankelijk als hoofdvakdocent aan het conservatorium van Utrecht, en thans als hoofdvakdocent aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam, aangevuld met een gastdocentschap aan het conservatoria van Minsk en Luik. Hij werd in meer dan 30 landen uitgenodigd voor concerten en masterclasses en speelt naast het standaardrepertoire veel hedendaagse muziek als vaste cellist van het Nieuw Ensemble. Als cellist van het Ruysdael Kwartet trad hij op in alle grote zalen in Nederland en onder andere ook in het Palais des Beaux Arts te Brussel, de Wigmore Hall in Londen en de Oji Hall in Tokyo.

Jeroen Den Herder is D’Addario artist

Daddario Logo black 45841

Bestuur
Jan te Lindert - penningmeester
Frits van Schagen - secretaris
Vincent Peppelenbosch - bestuurslid
Erica de Bruïne - bestuurslid
Jeroen den Herder - artistiek leider/ bestuurslid
Jeroen den Herder

Oprichter Cello Academie Zutphen